Tuintip april

April is vol verrassingen, is het het ene moment stralend weer kan het een week later opeens weer gaan vriezen. Bij verschillende temperaturen is het dan ook belangrijk verschillende acties te ondernemen om te zorgen voor een goed onderhoud van uw tuin.

Gazon

In april begint de lente pas echt. Wanneer het kwik de 10 graden bereikt kan er gras ingezaaid worden om ervoor te zorgen dat u de hele zomer kunt genieten van een prachtig gazon. Voor in de schaduw bestaat er speciaal schaduw-gazonzaad.

Vaste planten

vaste planten

 

 

Alle planten die pas geplant zijn moeten bij warm weer wat water krijgen. Let bij eventuele vorst op het afdekken van sommige planten zodat de bloemknoppen niet kunnen bevriezen, zoals hortensia’s. Ook kan er in april gesnoeid worden. Haal oude bloemen weg, maar let op dat u niet te ver terugsnoeit.

 

 

Hagen 

Tot half april ongeveer kunt u hagen zoals Buxus, Beuk en liguster planten. Daarnaast heb je ook nog haagbeuk, diverse soorten coniferen, hulst en laurierkers. Elk soort heeft zo zijn eigen positieve eigenschappen, dus laat je vooral goed adviseren voor je overgaat tot de aanschaf van een haag. Hoe hoog moet de haag worden? Welke functie krijgt de haag? Hoe snel wil je de haag dicht hebben, en hoe vaak wil je snoeien? Niet elke soort haag groeit op elke grond. Vraag daarom deskundig advies aan 1 van onze medewerkers bij tuincentrum de Koning. Wij helpen u graag! Planten hebben ook verschillende soorten aarde nodig. Bij regenachtig weer kunt u het beste mesten. Hagen, bomen, rozen en de borders kan in deze tijd van het jaar gemest worden. Vergeet ook de planten in potten en bakken niet. Door op dit moment te mesten worden de voedingsstoffen optimaal door de beplanting opgenomen.

Struiken

Alles wat in een pot is gekweekt, kun je het hele jaar door planten.
Je kunt deze struiken altijd in de grond zetten, want de wortelkluiten worden daarbij nauwelijks aangetast. Plant alleen niet als de grond erg nat is, erg droog of bevroren is. Graaf een ruim gat. De wortelkluit mag niet dieper komen te staan dan hoe deze eerst stond in de pot. Je kunt dit zien aan de verkleuring op de takken. Meng extra compost of potgrond door de uitgegraven grond en vul daar de ruimte rond de wortels weer mee op. Stamp de grond goed aan en geef de struik ruim water. Doe dit de eerst maanden na het planten regelmatig, want zo krijgt de struik een flitsende start.

Eenjarigen voorzaaien

eenjarigen voorzaaien

 


Niks is zo leuk als zelf je eigen bloemen zaaien. Het is even werk, maar dan heb je straks wel een overvloed aan jou favoriete bloemen. Er zijn ook soorten die als plant lastig verkrijgbaar zijn, zoals Zinnia’s of Zonnebloemen. Kijk eens bij de bloemzaden op ons tuincentrum. Er zijn binnen ons tuincentrum verrassend veel prachtige bloemen verkrijgbaar! Of je nu eens chocoladekleurige, zacht gele of warm rode zonnebloemen wilt of gewoon de knalgele variant, succes verzekerd! Extra leuk is dit om met de kinderen te doen, kies dan voor eenvoudig te zaaien soorten met grote zaden. 

 


Bollen en planten

Het voorjaar is de tijd om zomerbollen te planten. Binnen ons tuincentrum vind je deze zomerbloeiende bloembollen nu in ontzettend veel soorten en kleuren. Gladiolen, Dahlia’s, Lelies, Anemonen, Canna’s en Begonia’s. Ook het prachtige Lelietje-der-dalen en de Agapanthus (Afrikaanse lelie) vind je bij de zomerbollen. Zomerbollen zijn wat minder bekend, maar ontzettend dankbaar en rijk bloeiend! Je kunt ze in een pot zetten, maar ook prima in de border mixen met vaste planten of eenjarigen.  In april is het ook tijd voor de narcissen, zeker rond de periode van Pasen is dit echt een artikel voor deze tijd van het jaar. Daarnaast zijn er volop bolgewassen verkrijgbaar als blauwe druiven, hyacinten, violen en primula’s. Het voordeel van deze planten is ook nog eens dat ze tegen een eventueel nachtvorstje in april kunnen.

Groente en kruiden

groenteplanten

 

 


Je eigen groente kweken is op dit moment zeer populair.
Bij tuincentrum de Koning vindt u veel voorgekweekte soorten om deze uit te planten.
Voor in de kas of in de volle grond. Ook super leuk voor de kinderen.